Wat voor invloed hebben de vaste onderdelen uit een kantoorinterieur op onze productiviteit en plezier in het werk? In een vijfdelige serie zoomt De Personeelskamer deze week in op: de bureaustoel.
‘Zitten is het nieuwe roken’. Met deze krachtige slogan werd de bureaustoel zo’n drie jaar geleden in de verdomhoek geplaatst. Dankzij o.a. te lang zitten op onze bureaustoel bewegen we schijnbaar te weinig. Daardoor word je eerder ziek; zowel lichamelijk als geestelijk. En wie ziek is, wordt eerder beter door te bewegen. Maar als dit vertrouwde kantoormeubel niet goed is voor ons, wat moeten we dan?
Staan! De nieuwste trend is werken aan een hoog bureau. Om te voorkomen dat je door het vele staan weer allerlei andere kwalen ontwikkeld wordt aangeraden het af te wisselen met zittend werken. Steeds meer werkgevers introduceren daarom hybride bureaus die in beide posities voldoen aan de ergonomische voorwaarden.
Om ons allen te inspireren ontwierp Studio RAAAF het kantoor van de toekomst. Een apenrots met schuine vlakken en doolhof van muurtjes waar je kan hangen, liggen, glijden en zitten. Wij zijn benieuwd of dit een realistisch inkijkje is in de kantoortuin van de toekomst.
Mocht staan geen optie zijn, dan is liggend werken misschien een goed alternatief. Het bedrijf Alwork komt met een prachtig alternatief voor de doorsnee bureaustoel met zijn Oxidesk. Magneten zorgen ervoor dat je laptop en muis tijdens het werken niet recht in je gezicht vallen. Maar of dit ligbureau nu voor meer beweging zorgt betwijfelen we. De producent van het ligbureau claimt dat liggend werken in ieder geval zorgt voor een verbeterde bloeddoorstroming.
Staan of liggen, misschien zit de oplossing voor ‘het nieuwe roken’ hem niet zozeer in het verbannen van de bureaustoel. Wij denken dat het bij gezond werken op een bureaustoel gaat om verschillende factoren:
1. Zorg voor een goede afstelling van je stoel. Zet hem vooral niet te hoog en zorg dat je voeten de vloer volledig kunnen raken. Het beste is als knieën en ellebogen in een hoek van 90 graden gebogen zijn.
2. Kies géén wit bureau. Wit reflecteert namelijk teveel zonlicht waardoor je last kan krijgen van je ogen. Maar kies wèl een lichte kleur. Het is voor je ogen namelijk beter wanneer je witte A4-tjes leest dat het contrast met de omgeving niet te groot is.
3. Gebruik een laptopstandaard om te zorgen dat je werkhouding verbetert.
4. Rommelig bureau, rommelig hoofd. Zorg dus dat je regelmatig je omgeving opruimt, waardoor je weer fris kan denken en het werk kan overzien.
5. Maak regelmatig een kort wandelingetje op je werkplek. Even koffie halen, naar de printer lopen of iets anders pakken zorgt ervoor dat je uit je statische houding komt en andere spieren aan het werk zet.
6. Stop op tijd. Na zes uur achter je computer ben je niet meer productief, zorg dus dat je voor die tijd even stopt en een pauze inlast. De tijd die je lijkt te ‘verliezen’ wordt gecompenseerd met een hogere productiviteit.
7. Kom op de fiets naar je werk of gebruik het openbaar vervoer. Lukt dat niet, zorg dan voor beweging in de avond.
Zoals zoveel in het leven, geld ook hierbij dat de mate waarin je gebruik maak van je bureaustoel bepaald hoe ‘schadelijk’ het is. Kortom: Werk, maar zit met mate.